Als je er op let, dan zie je de vlier overal staan. Helemaal als er bloesem aan de struik zit, witte bloemen die heerlijk ruiken. Ze staan op open plekken in het bos, bij een brug, in tuinen of zomaar op een hoekje van de straat. De vlier bloeit tussen eind mei en begin juni.

De vlier draagt in september/oktober bessen die, mits gekookt, gebruikt worden voor onder meer jam of jenever. Maar met de bloesem kun je ook heerlijke drankjes maken, zoals vlierbloesemsiroop of vlierbloesechampagne.
Het plukken van de bloesem is wel even een klusje. Verwijder de groene steeltjes en kijk of er geen insecten meer tussen zitten. Nu heb je de basis voor je siroop of champagne.

Vlierbessensiroop

Vul een grote pan met de bloesem en 5 liter water. Dit laat je een hele dag trekken.
Dan zeef je de vlierbloesem met behulp van een theedoek. Druk de bloemen goed uit in de doek. Meng vervolgens het vlierbloesemwater met 2,5 kilo suiker en eetlepel citroenzuur. Dit mengsel breng je aan de kook om de suiker goed op te laten lossen. Laat dit afkoelen en vul schone flessen met de siroop. Door het citroenzuur is de siroop een jaar houdbaar.
Als je gewone citroensap gebruikt, dan is de siroop 2 à 3 maanden houdbaar.

Dit heb je nodig

  • Een paar handen vol bloesem, ontdaan van de steeltjes
  • Een grote pan
  • Een theedoek
  • 5 liter water
  • 2,5 kilo suiker
  • 1 eetlepel citroenzuur