Het blad valt, de winter komt er aan. Dit betekent echter niet dat je tuin saai moet zijn!

Tip 1

Vervang de zomerbloeiers in de pot. Deze planten zijn nu uitgeput en door ze met winterbloeiers te vervangen heb je nog tot ver in de winter kleur in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor heide en winterviooltjes, sterk genoeg om de kou te doorstaan.

Tip 2

Vervang de planten vroeg in het najaar zodat de planten nog nieuwe wortels kunnen aanmaken. Wanneer het dan gaat vriezen zijn deze wortels beter bestand tegen de kou.

Tip 3

De wortels van planten houden niet van grote temperatuur verschillen.  In de volle grond is de temperatuur constanter dan in een pot. Door de planten in een pot te zetten met isolerende werking, worden ze beschermd tegen de kou ‘s nachts en de warmte in de zon overdag.

Tip 4

Om de planten wat meer bescherming te geven tegen de kou, zet een groep planten bij elkaar. Ziet er meteen ook gezellig uit. Zo houden ze houden elkaar een beetje warm. Wanneer je ze tegen een muur aanzet, zal de muur ze ook beschutting geven. Zet de meest vorst gevoelige plant in het midden zodat deze door de andere wordt beschermd.

Tip 5

Of je planten in de winter water moet geven? Ja, ook de winters kunnen droog zijn en het is dan ook belangrijk dat je je planten voldoende water geeft. Dit is weliswaar minder vaak dan in de zomer. Geef ze met name na 12 uur ‘s middags overdag water zodat de temperatuur het hoogst is. Tijdens de vorst hoef je ze geen water te geven.

Tip 6

Bollen in pot. Stop een mooie mix van bollen in de pot en plant erbovenop wat najaar bloeiers zoals bijvoorbeeld asters, winterviooltjes en Calocephalus. Zo heb je de hele winter kleur op je terras en in het vroege voorjaar word je verrast door mooie bloemen uit de bollen.