goud_header

‘Door jou wordt alles mooier’. Nou, als je zoiets tegen iemand zegt, dan kun je geen kwaad meer doen! Het is één van de betekenissen van de goudsbloem in bloementaal. Maar zoals vaak bij bloemensymboliek heeft deze bloem meerdere gezichten.
De goudsbloem is een van de vele bloemen die bij Maria horen. In Engeland wordt het ook ‘marigold’ (Mariagoud) genoemd. De bloem heeft een vrolijke verschijning in warmrode of goudgele kleur. Als de zon schijnt, kijkt de goudsbloem optimistisch de wereld is, als het bewolkt is of donker, dan sluit de bloem zich en laat terneergeslagen haar kopje hangen. Op dat gedrag werd de symboliek in de Victoriaanse tijd gebaseerd. In veel landen is de goudsbloem dan ook een grafbloem, in Duitsland wordt hij ook wel Totenblume genoemd.

Spannend
Voor ons staat de calendula juist symbool voor uitbundigheid en voor goede zorg. Groenstylist Romeo Sommers gebruikt het plantje graag in terrascreaties omdat de beweging van de bloemknoppen iets spannend geeft aan het geheel. En de goudsbloem bloeit ook nog eens de hele zomer door! Als je tenminste de uitgebloeide bloemetjes blijft verwijderen. In je tuin moet je hem goed in toom houden.

  • De goudsbloem staat in de Bloementaal voor
  • Door jou wordt alles mooier
  • Dankbaarheid
  • Liefdevolle herinnering
  • Bescherming van het huwelijk
  • Leed
  • Jaloezie

Verzachtende werking
De calendula heeft nog meer mooie eigenschappen. Door de verzachtende werking wordt de bloem veel gebruikt in crèmes voor een beschadigde huid. Ook wordt het gebruikt in producten tegen keelpijn, ontstekingen in de mond en maag-en darmaandoeningen.

Goudsbloem op je bord
Dat is nog niet alles. De goudsbloem kan ook worden gegeten. Ze geven een vrolijke look aan een salade of aan de rijst. En als je de bloemblaadjes gebruikt bij het koken van rijst of door de soep, dan krijgen je gerechten een mooie gele kleur. Het wordt dan ook wel armeluis-saffraan genoemd.

Zie ook: Mandje gezond