ger_kop

De geranium staat dit jaar extra in het zonnetje, want deze vrolijke plant is uitgeroepen tot plant van het jaar 2016. Het gezegde ‘Achter de geraniums zitten’ heeft een nogal negatieve betekenis. Inmiddels komt de geranium veel verder dan die vensterbank, waar hij zijn stoffige imago aan te danken heeft. Je kunt prachtige, trendy creaties met kleurrijke geraniums maken in tuinpotten, balkonbakken én voor op de vensterbank. Zo wil iedereen wel achter de geraniums zitten! Leg ook eens wat blaadjes van de eetbare variant op je bord, dat ziet er heel feestelijk uit

Tijd dus om eens wat meer te vertellen over de betekenis in de bloemensymboliek van deze bekende zomer- en herfstbloeier die je overal tegenkomt. Vanwege de verfijnde patronen van de nerven op de bladeren staat de geranium symbool voor vindingrijkheid. De bladeren van de Franse geranium hebben de vorm van een eikenblad. Deze soort staat voor echte vriendschap. Als je iemand een Franse geranium cadeau doet, dan benadruk je daarmee jullie vriendschap.

De eerste geranium kwam in 1609 naar ons land. De naam is eigenlijk een vergissing. Men dacht oorspronkelijk dat hij tot dezelfde familie behoorde als de ooievaarsbek, die in het latijn geranium wordt genoemd.
De plant is van oorsprong Zuid-Afrikaans, maar de meest aansprekende legende over de geranium komt uit het Midden-Oosten. Daar zou de geranium zijn bestaan te danken hebben aan de profeet Mohammed. Nadat hij zijn gewaad gewassen had, legde hij deze te drogen op kaasjeskruid. Toen hij later zijn gewaad oppakte, bleek het kruid te zijn veranderd in een prachtige geranium.

Bloementaal
Geranium: vindingrijkheid
Franse geranium: echte vriendschap