anjer_kop

De witte anjer is tegenwoordig het symbool voor Veteranendag en symboliseert waardering en respect voor de Nederlandse veteranen. Die rol heeft de bloem te danken aan prins Bernhard, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een witte anjer droeg als symbool van verzet. Hij bleef dat ook na de oorlog volhouden, elke dag stak hij een vers exemplaar op zijn revers.

De oorspronkelijke symboliek van de anjer kent echter een veel langere geschiedenis. De botanische naam Dianthus is afgeleid van Dios (God) en anthos (bloem) en betekent dus Gods-bloem of goddelijke bloem. In de Middeleeuwen stond de anjer symbool voor Maria, de moeder van Jezus. De roze anjers zouden zijn ontstaan toen de tranen van Maria de aarde raakten.

In de bloemensymboliek is het vaak de kleur die bepalend is bij de betekenis van een bloem en aangezien anjers in enorm vele verschillende kleuren bloeien zijn er ook veel symbolische betekenissen die aan de bloem wordt toegeschreven.

Een greep hieruit:

  • De witte anjer staat voor symbool voor toewijding en waardigheid, voor pure liefde en geluk.
  • De gele anjer staat symbool voor teleurstelling, afwijzingen grilligheid.
  • De rode anjer symboliseert passie, bewondering en verlangen naar iemand.
  • De roze anjer staat symbool voor ‘De liefde van de vrouw’ en ‘Ik zal je niet vergeten’. Door het verhaal van Maria, moeder van Jezus, is een bos roze anjers een perfect Moederdagcadeau.