In juni bloeien in veel Nederlandse tuinen hortensia’s. De bloemenzee bloeit vaak door tot in het najaar. Er is echter geen tuinplant waarover zoveel vragen worden gesteld dan over de hortensia. Romeo geeft tekst en uitleg!

Standplaats
Zoek een plekje in de halfschaduw. Een plek in de zon kan ook, maar hou er dan wel rekening mee dat je tijdens warme en droge periodes iets vaker water moet geven. Witte hortensia’s liever in de halfschaduw zetten omdat door de volle zon de bloemen soms bruin kunnen worden.

Aanplanten
Maak een gat dat twee tot drie keer groter is dan de potkluit en voeg speciale hortensiagrond toe. Haal de plant uit de kweekpot, dompel de wortelkluit in een emmer met water en zet ‘m in het plantgat. Vul aan met hortensiagrond en druk nog even stevig aan. Geef na het planten flink water.

Slim water geven
De belangrijkste verzorgingstip is het regelmatig water geven. De hortensia lust namelijk wel een slokje. Geen nood als de plant er wat slapjes bijhangt, nadat je water hebt gegeven richt de hortensia zich weer snel op. Om tijd en water te besparen kun je een druppelslang langs de hortensia’s gelegd. Zo komt het water direct bij de wortelkluit terecht en voorkom je verspilling. Je kunt je tuin ook ‘smart’ maken. Via je smartphone kan je dan automatisch het druppelsysteem aanzetten en een bodemvochtigheidsensor zorgt dat je nooit te veel of te weinig water geeft. Is de grond te droog? Dan start het watergeven direct. Als de bodem voldoende vocht heeft stopt het system vanzelf.

Voeding
Omdat de hortensia zo rijk bloeit, is het verstandig om goede voeding te geven. Een keer in mei en in juli. Gebruik organische hortensiavoeding omdat die is afgestemd op de specifieke behoefte van de plant. Bovendien wordt ook de grond verbeterd. Je strooit het rond de wortelkluit en harkt de korrels lichtjes door de grond. Heb je hortensia´s in potten op het terras staan? Dan kun je ook vloeibare voeding gebruiken.

Snoeien
In de zomermaanden is het vooral genieten van een rijke bloemenzee. Snoeien is niet aan de orde, al mag je natuurlijk wel een tak verwijderen die in de weg zit of een bloem knippen voor op de tuintafel! Hoe je hortensia’s snoeit, hangt met name af van de soort. Oude, verdorde takken kun je in principe altijd wegknippen. Als je de hortensia compact wil houden, snoei dan in maart-april of oktober-november. Bewaar vooral de plantensteker van de hortensia. Daarop staat namelijk exact hoe te snoeien.