De natuur is weer schitterend aan het verkleuren. Met name de geeltinten inspireren mij enorm. De oktobermaand noem ik dan ook vaak de gouden oktobermaand. Omdat ook uitgebloeide zonnebloemen nog altijd oogstrelend zijn, vormt het hart van deze bloem de basis van een mooi najaar stilleven.

Stappenplan

  • De bladeren aan de steel en de uitgebloeide gele blaadjes haal je van de 3 zonnebloemen af. 2 zonnebloemen gebruik je later ter aankleding van het stilleven, de 3e zonnebloem is de verrassende basis voor een vaasje.
  • Je plaatst de zonnebloem op zijn kop en zorgt ervoor dat de steel recht naar boven wijst. De steel knip je op zo’n 25 cm van het hart af. Je draait de zonnebloem weer om zodat je met wat dikker ijzerdraad versteviging aanbrengt. Via het hart van de bloem duw je de draad door de steel en je knipt het uitstekende deel af. Zo blijft de bloem op z’n kop mooi rechtop staan. Overigens, als je de bloem enkele dagen op z’n kop aan een draadje laat drogen, wordt de basis voor het vaasje alleen maar steviger. En kan je er nog langer van genieten!
  • Om het reageerbuisje aan de zonnebloem te bevestigen, maak ik met een appelboor net naast de steel, tot aan de bodem van het hart, een gaatje. Het buisje, eenmaal in het gat geplaatst, zet ik stevig vast met in papier gewikkeld ijzerdraad. De basis is gereed. Het vaasje kan je nu al, in samenspel met de 2 andere uitgebloeide zonnebloemen, op de houten onderzetter plaatsen. Vergeet niet de stelen van deze 2 zonnebloemen op een gepaste maat te knippen. Het stilleven ontstaat pas echt als ik de mooie pompoen een plaatsje op de onderzetter geef. Kijk rond in je tuin, in het bos of in het park. Schitterend verkleurde herfstbladeren zijn ook een prachtige toevoeging.
  • Het stilleven bestaat naast het minivaasje, ook uit een mooie aardewerk vaas. Hier komen verse bloemen in dus vullen met water! De aardewerk vaas krijgt als basis een takje Steeneik. Zo kan ik alle bloemen heel eenvoudig gaan schikken. Een takje gele rozenbottels zorgt voor een ruige natuurlijke uitstraling. En voor het speelse effect laat ik de chrysant juist weer net wat langer. Enkele grassprieten maken het helemaal af.

Voor het reageerbuisje bij de zonnebloem gebruik ik een pipetfles om deze met water te vullen. De minivaas vul je met een bolchrysant. De steel maak je eerst helemaal schoon. Samen met een takje hedera uit de tuin is ook dit vaasje nu mooi “gouden” gevuld. Buiten tikt de regen tegen de ramen en waait de wind de boomtakken kaal. Binnen kan je heerlijk warm genieten van je eigen gemaakte gouden najaar stilleven! Want… iedereen heeft groene vingers!

Materialen

  • 3 (uitgebloeide) zonnebloemen
  • 1 pompoen
  • 1 houten vierkante onderzetter
  • 1 reageerbuisje
  • 1 aardewerk vaasje
  • Gouden bloemen: o.a. takje rozenbottel, 1 takje Helenium oranje en 1 takje geel, 1 spinchrysant, 1 Bolchrysant en 1 tak Crocosmia.
  • Uit de tuin: Hedera, grasjes, takje Steeneik