Green Your Day bezoekt Dutch Design Week

“Je laten overtuigen en inspireren door de kracht van design!” Het is niet voor niets dat ik jaarlijks met veel plezier naar Eindhoven afreis voor de Dutch Design Week. Een hele creatieve omgeving waarin ook trends voor de tuin en een groen interieur duidelijk naar voren komen.

Deze keer dus een blog over de Dutch Design Week. Over de meest uiteenlopende, gewaagde en verantwoorde groenconcepten en ideeën!

Samen de stad groener maken

City gardening is hot! Woon je in de stad en heb je weinig ruimte? Geen reden om niet aan de slag te gaan. Op de Dutch Design Week hadden ze een volwaardige city garden geplaatst met nieuwe en verantwoorde ideeën. Denk aan het kweken op strobalen, maar bijvoorbeeld ook het kweken van planten op water in een gesloten systeem, aquaponics genaamd. Daarnaast werden trends getoond zoals met je buren gezamenlijk compost maken of kweken en planten van groenten en kruiden.

Planten in je interieur

Tevens was er ook ruim aandacht voor groen in je interieur.

  • Veel verschillende concepten waarbij je je planten als een fantastisch statement gebruikt. (links en rechts boven).
  • Ook werd er een vakantiewoning getoond met heel veel planten binnen. De vele ramen met zicht op de natuur zorgen ervoor dat je tijdens je korte vakantie even helemaal terug kan trekken in de natuur. Je ervaart de natuur optimaal, ongeacht het weer. (rechtsonder)
  • Mooie systemen om groene wanden te maken in huis. (midden boven)
  • Maar ook technieken met speciaal licht voor de plant waardoor je zelfs op de donkerste plekken in huis planten kan laten groeien ( midden onder)
  • Niet alleen design, maar ook technologische hoogstandjes werden tentoongespreid. Zie de foto linksonder waarbij een plant energie opwekt zodat een ledlamp kan branden.

Verborgen schatten zichtbaar maken

Design en techniek gaan ook goed samen. Zo heb ik verrassende ontwerpen gezien zoals glazen vazen met water waarin planten zonder grond staan. De wortels in het water nemen voldoende water en voedingstoffen op om te blijven leven, ze zullen helaas niet echt doorgroeien. Denk ook aan stekjes op water. Je hebt echt prachtige wortels, ik noem dat altijd de verborgen schoonheid van de plant. De ontwerper heeft een constructie bedacht waardoor er onder het glas een ledlampje brandt en je dus een hele mooie gloed in het glas en bij de wortels krijgt.

Op de vaas zetten

Ook snijbloemen passeerden de revue. Met name nieuwe vazen. Niet standaard je bloemen in een vaas zetten maar zorgen dat je een bijzondere creatie in huis hebt staan.

Verantwoord produceren

Het is niet enkel en alleen ‘mooi’ dat wat er wordt getoond. Verantwoord produceren, ook in de groen branche, werd duidelijk naar voren gebracht. Unieke concepten om de verspilling en afvalproblematiek aan te pakken.

  • Een plant die in de belangstelling stond als alternatieve voedselbron waren de algen. Op de Dutch Design Week hadden ze dan ook een echte algenbar gemaakt. Algen zetten CO2 om in zuurstof en men moest eerst door een buisje uitademen dat in het water met de algen kwam. Op deze manier maakte je nieuwe verse zuurstof om vervolgens een lekkere smoothie met algen te drinken.
  • De Verspillingsfabriek, dat reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe nuttige bestemming te geven, werd gepresenteerd.
  • Een theeplant waarmee je zelf je eigen thee uit je eigen tuin kan maken.
  • Snoeihout van de laurier is geen afval. Van de bladeren wil men pleisters maken met een tinctuur van laurier wat ontsmettend werkt en ook werd er natuurlijk zeep van gemaakt.

Ook dit jaar heeft de Dutch Design Week mij weer enorm geïnspireerd, verwonderd en verbaasd! Ik heb mijzelf weer nieuwe vragen gesteld en laten overtuigen door de kracht van design. T/m 29 oktober is dit evenement in Eindhoven nog te bezoeken. Op 110 locaties presenteert de organisatie processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers.

Groeten,

Romeo

2018-12-27T16:29:24+00:00oktober 2017|Blog|